Comencem amb la cullera!

Entre els quatre i els sis mesos, sempre en funció de com vagi la lactància materna, la reincorporació de la mare a la feina després de la baixa, l’opinió del pediatre,… en funció de moltes coses, entre els quatre i els sis mesos arriba el moment de començar a menjar amb cullera. Podrem començar o bé amb papilles de fruites o bé farinetes de cereals. Sempre el que ens digui el pediatre o pediatra.

Pel nadó és un canvi. Passa de menjar xuclant a haver d’agafar el menjar de la cullera. Passa de tenir la boca plena constantment, amb flux de llet continu i regulat per ell, a haver-se d’esperar a que, una vegada empassat el menjar, una nova cullerada li ompli la boca de nou. Hi ha mainada que n’aprèn ràpid i d’altra que triga més temps.

Nosaltres vam començar amb la papilla de fruita, als quatre mesos. El primer dia, en comptes de posar-li la cullera directament a la boca (cosa que implicava doble novetat a la vegada: la cullera i el nou sabor!), és millor fer-li descobrir el nou gust. Per fer-ho, amb les mans netes, suca un dit en una mica de papilla i acosta-li a la boca, que ho llepi, saboregi, descobreixi. Deixa que llepi un dit fins que no hi quedi més menjar, torna’l a sucar i repeteix l’operació. Poc a poc anirà descobrint el nou sabor. Potser posarà cara d’angúnia o potser descobrirà quelcom nou que li agrada. Això ho veuràs fàcilment amb la cara que hi posa.

Quan tinguem descobert el nou sabor, és hora d’introduir la cullera! Això nosaltres ho vam fer a la mateixa primera menjada. La cullera sol ser una cullera de silicona, tova perquè no es faci mal a les genives. Omple la punta de la cullera i acosta-li, deixa que llepi el contingut o, si obre la boca, posa-li suaument damunt la llengua i retira-la. Al principi es farà un embolic, amb la llengua expulsarà part del menjar, potser posa cares rares,… paciència. Poc a poc ja veuràs com s’hi va acostumant i els dos n’aneu aprenent.

Un petit consell si el teu fill o filla és molt de vida: dóna-li cullerades petites però seguides, així protestarà menys :-)

One Response to “Comencem amb la cullera!”

  1. Què hi diu el pare?» Blog Archive » La papilla de fruita said:

    May 20, 10 at 10:40 am

    […] uns dies parlava de com i quan introduïr la cullera. Avui parlaré de quelcom que sovint es fa servir per […]


Deixa el teu comentari