Les ecografies

Són, per mi, les proves més “màgiques” i desitjades de tot l’embaràs. Sí, durant els nou mesos veus com la panxa de la teva parella creix i creix, arriba un dia en que notes uns moviments subtils que, amb les setmanes es transformen en copets que, al final s’arriben a veure! però, quan “toca eco”, el o la veus!

El nombre d’ecografies i el seu moment depèn del metge i de si aquest és de la sanitat pública o privada. Crec que en algun moment ja ho he comentat, nosaltres ho vam fer tot a través d’una mútua, així que parlaré d’aquest cas. La primera ecografia ens la van fer al voltant de les set setmanes d’embaràs. En aquest moment encara no es veu pràcticament res! L’aniol tansols mesurava alguns mil·límetres i tenia un cor que bategava a gran velocitat. Aquesta ecografia serveix, bàsicament, per confirmar l’embaràs i per veure que la implantació és normal (que l’ou no s’ha implantat en una trompa o en algun altre lloc no viable).

La segona ecografia ens la van fer a la dotzena setmana d’embaràs. Aquesta és molt important i també si el metge és de la sanitat pública. En aquesta “eco”, bàsicament es mesura el plec-nucal, que és una dada important pel “triple-screening” (una prova en que, juntament amb la mesura d’aquest plec, es miren uns nivells d’hormones i es pot preveure el risc de patir Síndrome de Down). En aquest moment ja es poden veure algunes estructures del fetus.

Aquestes dues primeres ecografies es fan per via vaginal. Les següents, es fan externes.

La següent sessió toca a les 20 setmanes, s’anomena ecografia morfològica i és una de les més “txules”! Perquè? perquè és la primera i darrera eco en que pots veure sencer el fetus. Vull dir que es veuen perfectament totes les estructures i encara hi cap a la pantalla (a la següent ja no). En aquest moment es pot saber el sexe (si és nen la fiabilitat és del 100%). Si no es vol saber el sexe del fetus fins al moment del part, deixeu-ho clar abans que comencin la sessió de l’ecografia. Aquest ecografia serveix per veure que tot estigui bé. Es conten els ditets es mira la cara, el cor, ronyons, cervel,… tot!

A nosaltres la següent ens la van fer a les 30 setmanes. Ecografia de control, per veure que tot vagi bé, es mira l’estat de la placenta, el bateg del cordó,… I, la darrera, a les 36 setmanes, també de control.

Ja ho he dit, les ecografies són “moments màgics”, la primera per l’emoció de ser la primera i, les següents, perquè pots veure el teu fill o filla, els canvis, tot!

Deixa el teu comentari